INCDFP INFP
  Ştiri INCDFP

Managementul situațiilor de criză și eficientizarea intervențiilor în cazul exploziilor accidentale și chimice este un subiect de actualitate în contextul asigurării securității societății. La nivel internațional aceste subiecte sunt supuse prevederilor Tratatului de Interzicere Totală a Experiențelor Nucleare (CTBT).

Monitorizarea infrasunetelor vine în întâmpinarea uneia dintre cele mai importante necesități ale societăţii moderne – reducerea riscului asociat cu producerea evenimentelor naturale și artificiale, cu caracter periculos pentru mediu și populație.

În acest context, România, ca țară membră a Organizaţiei Tratatului de Intezicere Totală a Experienţelor Nucleare (CTBTO) prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) a instalat, operează și întreține singura rețea de stații de monitorizare a infrasunetelor din România și furnizează date către Centul Internațional de Date. Măsurătorile acustice detectează diferite evenimente precum: explozii, explozii de mine și cariere, cutremure, aparate de zbor. Datele colectate sunt în permanență înregistrate și transmise către Centrul Național de Date (CND) din Măgurele.

INCDFP a fost desemnat de către autoritățile române în domeniu, drept Centrul Național de Date al României (ROM_NDC) și implementează și respectă prevederile CTBT.

Reţeaua de monitorizare a infrasunetelor include staţia IPLOR, amplasată la Ploștina, în județul Vrancea şi staţia BURARI, instalată la Benea, în județul Suceava, în colaborare cu Air Force Technical Application Center (AFTAC), SUA.

În cadrul unui proiect de colaborare dintre INCDFP şi Organizația Tratatului de Interzicere Totală a Experiențelor Nucleare, în perioada septembrie 2016 - octombrie 2018, a fost instalată o a treia staţie temporară în partea de vest a României, la Mărișel (județul Cluj), I67RO.

În vederea diseminării cercetărilor in domeniul monitorizării infrasuntelor, cercetători ai institutului au participat, în perioada 10–14 noiembrie 2019, Aqaba, Iordania, la “Infrasound Technology Workshoop 2019” unde au prezentat lucrarea “Infrasound monitoring in Romania”. Workshop-ul, organizat de CTBTO în colaborare cu Guvernul iordanian, a vizat progresele recente din domeniul cercetării și capacităților operaționale ale rețelelor globale și regionale de monitorizare a infrasunetelor.

Au fost dezbatute teme precum sistemele de măsurare şi calibrare, prelucrarea datelor infrasonice şi performanţele staţiilor de monitorizare, analiza surselor de infrasunete şi aplicaţiile ştiinţifice ale monitorizării infrasunetelor. De asemenea, s-au evaluat proiectele defăşurate de Secretariatul Tehnic Provizoriu al Organizaţiei Tratatului în colaborare cu Centrele Naţionale de Date din ţările membre în domeniul monitorizării infrasunetelor.

INFP


Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

  • INCDFP
  • EPOS-RO